perjantai 27. toukokuuta 2022

Purkkivärjäystä

Tämän vuoden käsityötekniikkana on värjäys luonnonväreillä. Taitoliitto järjesti Värjätään yhdessä tapahtuman jossa värjätään bioroskilla lankoja. Ohjeet oli tehnyt Anna-Karoliina Tetri. 

Innostuimme tästä neljän naisen voimin. Keräsimme lasipurkkeja ja tilasimme alunaa. Ensimmäiseen purkkiin tuli sipulin kuoria. Laitoimme keltasipulin ja punasipulin kuoria. 





Sipuleista alkoikin melko äkkiä irtoamaan väriä. Lankojen piti antaa muhia purkissa 4 viikkoa.

Langoiksi olimme valinneet kuka mitäkin. Villasekoitelankaa, täysvillaista, merinoa. Oli kiva seurata miten värit kunkin langan kanssa käyttäytyivät. 

Tästä ensimmäisestä erästä ehdottomasti kaunein oli ystäväni keltasipulilla marinoima merinolanka.


Seuraavaan purkkiin kuivatimme mandariinin ja kiivin kuoria sekä viinirypäleiden rankoja.

Kolmas purkki olikin haastava, koska tuohon tuli avokadoa eikä meistä moni sitä niin kovin paljoa käytä. Avokadopurkkiin ei tarvittu alunaa. 

Neljänteen purkkiin saikin sitten käyttää kaapin perukoille unohtuneet teet. Se olikin sitten viimeinen ohje. 




Näitä oli niin hauska seurata ja vertailla millainen väri tuli mihinkin lankaan. Avokadosta tarttui todella vähän väriä ja osa vähän kiehautti lientä niin tuo väri tuli voimakkaammin esille. 

Päätimme jatkaa värjäilyjä, koska tämä on vaan niin kivaa. Laitoin itse vielä punasipulin kuoria muhimaan koska halusin myös vihreää lankaa, itselläni kun oli ollut keltasipulin kuoria ensimmäisessä purkissa.


Tuosta tulikin mukavan vihreää. Ystäväni laittoi myös vielä punasipulipurkin ja hänen langastaan tuli ehdottomasti kaikkein kaunein näistä kokeiluista. Hän laittoi purkkiinsa kaksinkertaisen määrän lankaa eikä hölskyttänyt purkkia ollenkaan. Voi miten monta eri vihreän sävyä langasta löytyi! 



Aiomme jatkaa värjäilyä. Ystävilläni on purkissaan lepänkäpyjä ja hibiscusta. Jännä nähdä mitä niistä purkeista tulee ulos.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti